slider-nieuws
NIEUWS

Leerzaam weekend voor Pro Dutch Racing bij Festival of Power


Santa Pod (Engeland), 25 april 2019 – Hoewel Pro Dutch Racing wat resultaat betreft op meer had gehoopt, heeft het Nederlandse Pro Modified team op Santa Pod Raceway met het Festival of Power een uiterst leerzaam weekend achter de rug. De openingsronde van het Motorsport UK Pro Modified Championship was door Michel Tooren en zijn team vooral aan de kalender toegevoegd om ruim voor aanvang van het FIA Europees Kampioenschap de nieuw aangebrachte technieken te kunnen testen. Diverse kinderziekten en problemen konden

worden opgelost en daarmee bewees het testweekend zijn nut. “We hebben veel vooruitgang geboekt en een aantal zaken die we deze winter hebben aangepakt zijn serieuze verbeteringen. Daarbij waren de reactietijden ook meteen al goed”, aldus een optimistische Michel Tooren.


Het Festival of Power op Santa Pod Raceway was voor de Pro Modified klasse de eerste ronde van het tot Motorsport UK omgedoopte Brits kampioenschap. Pro Dutch Racing concentreert zich dit jaar op het eind mei van start gaande FIA Europees Kampioenschap. Punten voor het Brits kampioenschap waren derhalve minder belangrijk, maar voor Michel Tooren en zijn team was het Festival of Power daarmee wel de ideale kans om de Pro Dutch Racing ’71 Plymouth Barracuda onder wedstrijdomstandigheden aan een grondige test te onderwerpen. De afgelopen maanden waren er namelijk veel technische aanpassingen aan de Cuda doorgevoerd waarbij het team met name ervaring wilde opdoen met het nieuwe FuelTech-ontstekingssysteem.

Hoewel alle systemen op het thuishonk in Rotterdam al getest waren, dook er op de eerste dag een softwareprobleem op. Zoals het met veel van dit soort bugs gaat, werd het pas na lang zoeken en met hulp van Luke Robinson en een FuelTech-expert gevonden en voor een belangrijk deel opgelost. “Door dat probleem hebben we de tweede kwalificatierun op vrijdag overgeslagen en konden we eigenlijk zaterdag pas echt aan de gang”, aldus Tooren over de vertraagde start.

Op de tweede kwalificatiedag leverde de derde run na de nodige tyreshake een tijd van 8,6 seconden op, terwijl Tooren in de vierde run van het gas moest omdat de Cuda de middenlijn van de baan dreigde te overschrijden. Met een achtste plaats had Tooren zich wel voor de eliminaties gekwalificeerd en moest het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen polesitter Kev Slyfield. In een mede door tyreshake nog altijd verre van ideale run zette de Pro Dutch Racing Cuda echter een nette 6,26 seconden op het scorebord. Weliswaar was dat niet genoeg om de winst te pakken, maar het was duidelijk dat er flinke vooruitgang was geboekt. “Die run liet al wel zien waartoe de Cuda straks in staat is. De geüpdatete blower levert meer vermogen en met de gewicht besparende maatregelen hebben we veel gewonnen. We moeten alleen nog wel het probleem oplossen dat de Racepak-computer geen data van het FuelTech-systeem ontvangt. Maar met die 6,26 seconden ben ik tevreden, waarbij het fijn was om te zien dat de run keurig recht ging en ook de reactietijden meteen alweer goed waren. Met het kunnen oplossen dan wel herkennen van de diverse probleempjes beantwoordde dit testweekend goed aan zijn doel. Hoewel de meeste teamleden al wat jaren meedraaien, is deze techniek ook voor hen nieuw en was het voor iedereen goed om hiermee vertrouwd te raken en een nieuwe routine op te bouwen. We hebben nu een paar weken de tijd om de puntjes op de i te zetten en er straks bij aanvang van het FIA EK te staan”, blikte een opgewekte Tooren op het eerste raceweekend van 2019 terug.
De volgende wedstrijd voor Pro Dutch Racing staat op het programma voor 24 tot en met 27 mei. Met The Main Event gaat dan op Santa Pod Raceway het FIA Europees Kampioenschap van start.

Pro Dutch Racing wordt gesteund door: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Career Maker, Damen Marine Components Netherlands BV, Dockmarks Signs BV, Duraship BV, DW Pumps, Electric Marine Support BV, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Gebr. de Jonge BV, Heatmasters, Heftronics, Helmacab Belgie B.V.B.A., Hoogendoorn maritieme betimmering en interieurbouw, Marine Power Drechtsteden BV, Maritiem Media, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, Petrostar AG, RBC Nederland BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Scheepsservice Beljaars, Shipping Technologie, Sinttruije Marine Service BV, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Verhaar Omega, VKV Service BV en Vrooam Powersports Lubricants International BV.