slider-nieuws
NIEUWS

Nieuwsbrief augustus 2022

De eerste seizoenshelft zit erop voor Pro Dutch Racing en nu is het vizier gericht op deel twee, waarbij in de komende weken maar liefst drie wedstrijden voor het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap op het programma staan. De Summit Racing Equipment Internationals op het Zweedse Tierp Arena trapt het drukke schema af, gevolgd door de traditioneel drukbezochte NitrOlympX op de HockenheimRing, terwijl het drieluik wordt afgesloten met de European Finals op Santa Pod Raceway. Het seizoen 2022 van Michel Tooren en Pro Dutch Racing begon natuurlijk meer dan uitstekend met de overwinning in het paasweekend bij het Festival of Power op Santa Pod Raceway.

De deelname aan de eerste wedstrijd voor het Motorsport UK Pro Modified Championship was bedoeld om in de aanloop naar de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap diverse set-ups voor de Pro Dutch Racing ’71 Plymouth Barracuda uit te proberen. Dit verliep echter zo goed dat de wedstrijd werd gewonnen en Tooren daarmee de leiding nam in de Britse Pro Modified-titelstrijd.


Eind mei volgde met The Main Event de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap, de belangrijkste titelstrijd in het Europese dragracen en het kampioenschap waar Pro Dutch Racing dit jaar vooral het vizier op gericht had. Helaas verliep deze wedstrijd niet zoals gehoopt. In de kwalificatie was een tijd van 6,04 seconden helemaal niet verkeerd, maar in de eerste eliminatieronde moest de Pro Dutch Racing Cuda het afleggen tegen Kevin Slyfield. Nog vervelender was echter dat bij terugkomst in de pits bleek dat een gebroken onderdeel in de motor flinke schade had toegebracht en er dus thuis in de shop werk aan de winkel was. Geen ideaal begin, zeker niet omdat onderdelen momenteel niet alleen moeilijk te krijgen zijn, maar ook het vervoer vanuit Amerika de nodige vertraging ondervindt.


Gezien de goede positie van Tooren in het Motorsport UK Pro Modified Championship werd besloten om de voor deze titelstrijd meetellende STP Summer Nationals en Bug Jam aan de kalender toe te voegen. De Summer Nationals leverde in de eerste eliminatieronde met 6,03 seconden wel een goede tijd op, maar waar Tooren eerder dit jaar met zeer scherpe reactietijden net aan de goede kant van de streep zat, betekende -/- 0,007 seconden een rood licht en dus uitschakeling. Bij de Bug Jam was een 6,04 seconden goed voor een vierde kwalificatiepositie. In de kwartfinales kroop de Cuda echter langzaam naar voren door de lichten, waarna een rood licht volgde en dus het einde van de eliminaties. Daarmee zag Tooren kostbare punten voor het Britse kampioenschap verloren gaan, al ligt een positie binnen de top drie nog altijd voor het grijpen. “Andy Robinson is door zijn winst ver weggelopen en normaalgesproken buiten bereik. Met een goed resultaat bij de European Finals is echter plek twee nog haalbaar. Als dat lukt, gaan we wellicht ook nog naar de slotrace, de National Finals”, aldus Tooren.


“We hebben in de eerste seizoenshelft veel geleerd en een aantal problemen opgelost. De motor stond bij de start te rijk afgesteld, waardoor hij afkoelde en we veel vermogen lieten liggen. Dat hebben we aangepast. Verder hebben we de 4-link wat veranderd. Daar moeten we de afstelling van de schokdempers nog nauwkeuriger op aanpassen. Om dat allemaal goed te kunnen doen, moet je runs over de volle kwartmijl maken, en daar ontbreekt het nog een beetje aan. De Cuda gaat nu wel volledig recht van de lijn, dus dat is goed. Het rode licht bij de Bug Jam kwam door de koppeling die nog afgesteld stond voor de kwalificatierun die we op zaterdag zouden rijden en waar we iets wilden proberen. Die run ging niet door, maar de afstelling was duidelijk teveel, waardoor ik de auto niet stil kon houden op de lijn. We gaan voortaan niet meer experimenteren of testen in de eliminaties, dat is voor de kwalificaties en vervolgens trekken we daar ons plan op. Hopelijk kunnen we straks in Tierp weer gewoon vier kwalificatieruns maken en de set-up verder verfijnen”, blikt Tooren alweer vooruit.


En dat is niet voor niets want de komende weken staat Pro Dutch Racing een drukke periode te wachten. Na de Britse titelstrijd gaat de focus nu weer helemaal terug op het FIA Europees Kampioenschap. Van 12 tot en met 14 augustus staat met de Summit Racing Equipment Internationals op het Zweedse Tierp Arena de tweede ronde van deze meest prestigieuze titelstrijd in de Europese dragrace-sport op de kalender. Op Tierp staan in de Pro Modified klasse twintig rijders ingeschreven, waaronder alle Scandinavische toppers. Een mooie graadmeter voor Pro Dutch Racing waar zij in dit sterke veld staan.
Na een ‘vrij weekend’ om zowel raceauto, trailer als uitrusting weer in orde te maken, staat van 26 tot en met 28 augustus met de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing de derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap op het programma. De NitrOlympX met zijn rijke historie neemt altijd weer een speciale plaats in op de kalender en is met meer dan 50.000 toeschouwers de drukstbezochte wedstrijd van de serie. Maar ook na de Duitse ronde van het FIA EK is er geen tijd om uit te rusten. Met opnieuw slechts één weekend pauze volgt namelijk van 9 tot en met 11 september op Santa Pod Raceway met de European Finals de traditionele afsluiter van het FIA Europees Kampioenschap.
Kortom, er staan Pro Dutch Racing hectische weken te wachten, waar Tooren en zijn team echter ook naar uitkijken. “Het is een druk schema, maar ook ontzettend leuk om kort achter elkaar zoveel runs te kunnen maken. Daarmee doe je als rijder en team veel ervaring op en kun je snel flinke stappen maken. Je komt dan toch in een bepaald ritme. Hopelijk krijgen we niet teveel technische problemen, want om deze op te lossen of reparaties uit te voeren is de tijd wel erg kort”, aldus Tooren tot slot.


Pro Dutch Racing wordt gesteund door: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Damen Marine Components Netherlands BV, Dockmarks Signs BV, Duraship BV, DW Pumps, Electric Marine Support BV, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Gebr. de Jonge BV, Heftronics, Helmacab Belgie B.V.B.A., Hoogendoorn maritieme betimmering en interieurbouw, Maritiem Media, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, Petrostar AG, RBC Nederland BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Scheepsservice Beljaars, Shipping Factory BV, Sinttruije Marine Service BV, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Verhaar Omega, VKV Service BV en Vrooam Powersports Lubricants International BV.